FEPER
Text preluat de pe site-ul Wikipedia:
- FEPER - Fabrica de Echipamente Periferice - denumită în decursul timpului și IEPER - Întreprinderea de Echipamente Periferice - sau IEP a funcționat până la începutul anilor 1990 ca producator de tehnică de calcul - de la calculatoare personale: Junior XT - la plottere: PIF, terminale video: TPD, imprimante matriciale: Impact, unități de stocare pe bandă magnetică: UBM și diverse alte echipamente periferice.
- Din 1981 a început producția primului calculator de birou multiprocesor și cu procesor grafic din Europa de Est: DIAGRAM 2030. Acesta a fost realizat de o echipă de cadre didactice, ingineri și studenți, condusă de asist.ing. Sanda Maican de la Laboratorul de Electronica Funcțională-LEF (Facultatea de Electronică-Universitatea Politehnică București). Proiectanții principali au fost: Gheorghe M. Stefan și Mihail-Cristian Băleanu (hardware), Dan Tomescu, Valeriu Dincă și Dan Popescu (software).
- Echipa a materializat cercetarile și a implementat prototipul de fabricație cu finanțare FEPER.
- În 1983, DIAGRAM 2030 a fost prezentat de Ion Maican la Targul comercial de la Plovdiv-Bulgaria, unde a fost premiat cu medalia de aur.
- DIAGRAM 2030 a fost folosit în România, în aplicații industriale, militare, de cercetare. Parte din aceste aplicații au fost implementate și cu contribuția echipei LEF, în cadrul a 19 contracte conduse de Sanda Maican.
- Începând din 1984, calculatoarele DIAGRAM 2030 s-au exportat și utilizat și în Republica Democrată Germania, în special pentru aplicații de proiectare de circuite imprimate, împreună cu minicalculatorul romanesc I 100 și software produs de ITC(Institutul de Tehnică de Calcul). Din partea proiectantului au contribuit la instalări, școlarizări și asistență tehnică in RDG, Ion Maican, Vlad Maican și Valeriu Dinca.
- După 1991, din cauza concurenței importurilor de tehnică de calcul din țările Asiei de Sud-Est, FEPER s-a transformat într-un centru de afaceri – în esență birouri pentru firme din domeniul electronicii și tehnicii de calcul. In ultimul timp, FEPER și-a reluat activitatea productivă, intr-un domeniu mai restrans.
- Clădirea FEPER este localizată pe platforma Electronicii - Pipera, pe strada Dimitrie Pompeiu nr. 8, alături de clădirea geamănă CONECT.