1995 - Microprocesoare 2-4-8 biți
- An apariție: 1995
- Editura Militară, București
- Autor: Cristian Lupu
Cuvânt înainte:
- Seria MICROPROCESOARE, care debutează cu această carte, își propune să prezinte cititorilor problematica primului nivel de utilizare a microprocesoarelor, nivel ce se constituie din descrierea circuitelor, inclusiv a celor auxiliare, a familiilor de microprocesoare, amănunte legate de asamblarea acestor componente, programarea lor și legăturile cu nivelurile superioare hardware și software. Abordarea subiectului va fi făcută atât din punct de vedere hardware, cât și software, în cele mai multe situații vizându-se aspecte concrete, practice. Aspectul general al lucrărilor din această serie va fi însă cu precădere HARDWARE. Ilustrăm, într-un fel, o mai veche părere a proiectanților de calculatoare, cu care de fapt nu mai suntem întru totul de acord, sau, mai bine zis, pe care o interpretăm altfel astăzi: "întâi e hardware-ul, apoi software-ul". În fond, nu încercăm decât să materializăm ideea necesității unei literaturi tehnice care să acopere nivelul de realizare efectivă a unei arhitecturi electronice (de calcul sau de control).
- Seria MICROPROCESOARE se adresează mai multor categorii de cititori. O primă categorie este cea a proiectanților de structuri cu microprocesoare destinate încorporării lor în diverse aplicații. Pentru acești cititori lucrările, ghidate așa cum am mai spus pe o linie practică, își propun ca pe măsura aparițiilor să-i orienteze pe proiectanți, implicit sau explicit, în mai multe direcții: ce microprocesor să aleagă pentru a realiza un proiect optim, ce circuite auxiliare îi mai trebuie, ce acoperire software este necesară.
- O altă grupă de cititori cărora dorim să ne adresăm este cea a utilizatorilor unor echipamente complexe având la bază microprocesoare. Aici pot intra cel care beneficiază sau se ocupă de întreținerea PC-urilor, echipamentelor de automatizare, a altor sisteme de calcul sau control realizate cu microprocesoare. Deși pentru această categorie de cititori microprocesoarele nu mai sunt direct accesibile, ele fiind în general "acoperite" de mai multe straturi software, considerăm că lucrările pe care le vom prezenta pot fi utile în special prin descrierile arhitecturale, așa cum, de exemplu, cărțile despre motoare pot fi utile conducătorilor de autovehicule. Mai ales în cazurile de funcționare greșită sau de defectare. Pe de altă parte, descrierile arhitecturale - seturi de instrucțiuni, moduri de adresare, registre generale, întreruperi, dar și datele referitoare la performanțele electronice - viteze, tehnici de asamblare, oferă acestei categorii posibilități de apreciere comparativă a ''puterii" mașinilor pe care le utilizează și/sau a impactului pe care microprocesorul îl are asupra caracteristicilor mașinii. Din acest punct de vedere microprocesorul reprezintă unul din criteriile principale de apreciere a echipamentului care îl încorporează.
- În sfârșit, o a treia categorie de cititori cărora ne adresăm este a celor interesați în evoluția microprocesoarelor. încercând să acoperim o gamă cât mai largă, de la microprocesoare bit-slice pe 2/4 biți la microprocesoare single-chip pe 8/16/32/64 biți, sau de la microcalculatoare single-chip la transputer-e și alte structuri RISC, sperăm să realizăm o imagine clară a dezvoltării acestei laturi a tehnicii de calcul sau, mai general, de procesare a informației, prin prezentarea multitudinii aspectelor legate de perfecționările tehnologice, arhitecturale și de programare care caracterizează apariția fiecărei clase sau generații de microprocesoare.
- În sensul celor spuse mai sus credem că era firesc să începem seria anunțată reluând prezentarea celor mai cunoscute și utilizate microprocesoare pe 2/4/8 biți și anume microprocesoarele bit-slice Intel 3000 și Am 2900 și microprocesorul single-chip Z80. Deși aceste microprocesoare nu mai reprezintă dispozitive de mare performanță, ele sunt încă utilizate, constituind în plus, după părerea noastră, o bună introducere în problematică, având și rolul de a familiariza cititorii cu structura și funcțiile unui microprocesor.
- Lucrarea imediat următoare va fi o prezentare profesională a unei răspândite utilizări a microprocesorului Z80, microcalculatorul Sinclair ZX Spectrum. Seria va continua cu titluri ce vor acoperi evoluții tehnologice - de exemplu cea care a permis creșterea mărimii cuvântului la 16/32/64 de biți - sau se vor referi la evoluții arhitecturale, cum sunt cele datorate filozofiei RISC, o a treia lucrare pregătită deja pentru apariție ocupându-se de primul microprocesor pe 16 biți larg folosit, Intel 8086.
- Apreciind încă o dată Editura Militară pentru modul colegial, prietenesc chiar, dar și, cum se spune astăzi, de adevărat parteneriat, cu care abordează întreaga activitate de elaborare a cărților, ne manifestăm speranța că seria pe care o lansăm acum va fi utilă celor ce doresc să-și însușească cunoștințe despre utilizarea și evoluția atât de dinamică și interesantă a microprocesoarelor.
Cristian Lupu
Mulțumiri: Dănuț Vornicu
Imagini:
Fișiere diverse: