1986 - Microprocesoare - Circuite, Proiectare
- An apariție: 1986
- Editura Militară, București
- Autor: Cristian Lupu, Ștefan Stăncescu
Cuvânt înainte:
- Apreciind rolul deosebit de important al electronicii în dezvoltarea economiei românești în următoarea etapă, în Directivele Congresului al XIII-Zea al Partidului Comunist Român se apreciază că industria electronică va pătrunde masiv în întreaga activitate economico-socială, cu o orientare preponderentă spre dezvoltarea producției de componente electronice, m1jloace de automatizare, echipamente de electronică industrială și profesională.
- Realizările obținute în domeniile automatizării, electronizării, robotizării materializează preocuparea constantă a partidului și statului nostru pentru introducerea tehnicilor de vârf în cele mai diverse sectoare de activitate, ce se caracterizează în esență prin orientarea strategiei economice în direcția creșterii rolului factorilor intensivi în dezvoltarea economiei românești. ,,Având în vedere tendințele generale ale dezvoltării mondiale, cât și forța industriei noastre socialiste - sublinia tovarășul Nicolae Ceaușescu, secretar general al Partidului Comunist Român - , se impune să acordăm o atenție deosebită noii revoluții tehnico-științifice, astfel încât industria românească, întreaga economie să se ridice la nivelul celor mai noi și avansate cuceriri ale științei și tehnicii contemporane".
- Microprocesoarele - exponente de vârf ale electronicii actuale - constituie elemente principale utilizate în acțiunile de automatizare, electronizare, robotizare. Mai mult, produsele realizate cu microprocesoare, în generat produsele de microelectronică, evoluează rapid, demonstrând o continuă creștere a performanțelor. Aplicarea lor se face, de asemenea, într-un ritm accelerat, în domenii din cele mai diverse, suscitând interesul unei categorii din ce în ce mai largi de utilizatori.
- Punând în evidență elemente de noutate în domeniu, prezentul volum își propune să adâncească problematica legată de utilizarea microprocesoarelor într-o multitudine de specialități tehnice. Sunt descrise noi circuite LSI, precum și aspecte specifice de proiectare a microcalculatoarelor cum sunt cele referitoare la conectarea unităților de discuri flexibile. Se insistă asupra proiectării modulare a microcalculatoarelor, manieră ce poate conduce la creșterea eficienței în aplicarea tehnicii microprocesoarelor.
- Am apreciat utilă prezentarea în primul rând a familiei de circuite a microprocesorului Z80, considerat ca având performanțe deosebite în comparație cu celelalte microprocesoare de aceeași categorie. În continuare s-au descris circuitele specifice pentru cuplarea unităților de disc flexibile la microcalculatoare, cunoscut fiind rolul important al acestor echipamente periferice, care, asociate cu sistemele de operare, oferă posibilitatea implementării unor aplicații complexe. Pentru a veni în sprijinul utilizatorilor, am prezentat un exemplu de microcalculator modular realizat pe baza circuitelor descrise. În aceeași idee au fost incluse și anexele care cuprind programe, precum și schemele unui microcalculator personal realizat cu Z80.
- În elaborarea lucrării am căutat să-i conferim acesteia un pronunțat caracter practic pentru a o face cât mai utilă specialiștilor direct implicați în realizarea sau folosirea dispozitivelor de comandă cu microprocesoare, echipamentelor pentru conducerea și dirijarea armamentului și tehnicii de luptă, frecvent întâlnite în aviație, marină, radiolocație, transmisiuni, alte domenii.
- Se pune astfel la dispoziția inginerilor electroniști, automatiști, ciberneticienilor, atât militari cât și civili, un instrument eficient în procesul de proiectare, realizare și exploatare a variatelor dispozitive construite cu microprocesoare.
- Autorii aduc mulțumiri tuturor celor care i-au sprijinit în definitivarea lucrării, inginerului Eugen Mărăcineanu pentru elaborarea schemelor calculatorului prezentat în Anexa E. Cu acest prilej exprimăm încă o dată mulțumirile noastre Editurii Militare pentru înțelegerea, solicitudinea manifestate pe tot parcursul pregătirii lucrării.
AUTORII
Mulțumiri: Dănuț Vornicu
Imagini:
Fișiere diverse: