1986 - Automatizarea calculului de rezistență în construcții. Programe BASIC
- An apariție: 1986
- Editura Tehnică, București
- Coordonatori: conf. dr. ing. Valeriu Petcu, prof. dr. doc. Mircea Soare, ing. Carmen Svasta
INTRODUCERE:
- Activitatea de concepere, de dimensionare și de verificare a structurilor de rezistență ale construcțiilor furnizează în permanență probleme curente de mare frecvență, cu aspecte teoretice bine studiate, dar a căror rezolvare numerică necesită efectuarea unui volum mare de calcule. În stadiul actual al dezvoltării tehnicii de calcul, folosirea microcalculatoarelor ca instrumente de calcul automat adecvate rezolvării unor astfel de probleme, când amploarea lor este moderată, a devenit o practică firească în țările cu realizări concrete în domeniul informaticii.
- Activitatea de dezvoltare accelerată a informaticii în țara noastră, stimulată prin măsurile și hotărârile conducerii superioare de Partid și de Stat, a avut ca rezultat, între alte realizări de prestigiu, construcția microcalculatoarelor FELIX M-18 și FELIX M-118. Aceste microcalculatoare folosesc limbajul conversațional BASIC ca principal limbaj evoluat de programare, ale cărui avantaje sunt larg apreciate pe plan internațional.
- Unul dintre cele mai fructuoase domenii de folosire a microcalculatoarelor este cel al calculului elementelor și substructurilor care intră în alcătuirea structurilor de rezistență ale construcțiilor. Într-adevăr, o astfel de activitate conduce la rezolvarea unui mare număr de probleme curente, de amploare medie, cu un grad înalt de repetabilitate. Majoritatea acestora au ca trăsătură caracteristică obținerea de soluții în mai multe variante, în vederea selectării ulterioare a aceleia care corespunde cel mai bine criteriului economic acceptat, sau care asigură, de exemplu, o distribuție avantajoasă a materialelor de construcție ca volum, forme și dimensiuni pe ansamblul structurii analizate.
- O primă realizare pe această linie de preocupări este reprezentată de volumul intitulat "Calculul automat al elementelor din beton armat - Programe BASIC", publicat de Editura Tehnică la începutul anului 1986 (autori conf. dr. ing. Valeriu Petcu și ing. Carmen Svasta, consultant științific acad. Ştefan Bălan).
- Având în permanență ca obiectiv general extinderea cât mai cuprinzătoare a automatizării calculului în procesele de dimensionare și de verificare ale elementelor de construcție și ale structurilor în ansamblu, prin folosirea în exclusivitate a microcalculatoarelor, activitatea desfășurată în continuare în acest domeniu a avut ca rezultat elaborarea materialului cuprins în acest volum. Scopul urmărit constă in prezentarea aplicării principiilor, metodelor și relațiilor de calcul specifice Mecanicii construcțiilor, folosind prin mijloace automate calculul, atât în domeniul elastic cât și în domeniul plastic, la rezolvarea unor probleme caracteristice care apar în calculul de rezistență al construcțiilor în general.
- Principalele trăsături definitorii ale lucrării constau în:
a) Rezolvarea problemelor propuse prin utilizarea microcalcu1atoarelor de producție românească FELIX M-18 și FELIX M-118;
b) Folosirea limbajului de programare BASIC la scrierea programelor de calcul;
c) Prezentarea completă a celor mai semnificative organigrame (scheme logice), cu toate detaliile necesare scrierii direct a programelor de calcul corespunzătoare;
d) Reproducerea integrală a programelor de calcul elaborate și a rezultatelor rulării acestora pentru exemplele ilustrative considerate, însoțite de toate explicațiile necesare pentru însușirea deplină a conținutului lor și pentru interpretarea corectă a rezultatelor obținute. - Aceste trăsături fac ca lucrarea să reprezinte o contribuție majoră la acțiunea de dezvoltare a unei biblioteci cuprinzătoare de programe de calcul pe microcalculatoare, consacrate calculului de rezistență în construcții.
- Lucrări asemănătoare există într-un număr foarte mic în literatura de specialitate străină, toate având particularitatea tratării - nu întotdeauna complete și explicite - a unor cazuri cu totul elementare, în care, după părerea noastră, efortul de programare sau de rulare a programului este mai mare decât cel necesar rezolvărilor pe minicalculatoare portabile [12. 26].
- De aceea, alegerea aplicațiilor prezentate în acest volum s-a făcut astfel încât ele să prezinte un interes practic efectiv și un anumit grad de complexitate care să justifice elaborarea unui program de calcul automat și a rulării acestuia pentru obținerea soluțiilor respective.
- Volumul cuprinde cinci părți.
- Prima parte se referă la aspectele generale ale automatizării calculului de rezistență în construcții, și cuprinde categoriile de probleme studiate, domeniile în care se efectuează calculul și considerațile avute in vedere la elaborarea și sistematizarea organigramelor și programelor de calcul automat.
- Partea a doua este consacrată stărilor de tensiune și de deformație atât în problema plană cât și în problema spațială.
- În partea a treia se rezolvă probleme specifice barei drepte. Astfel, se determină caracteristicile geometrice ale secțiunilor, încărcările critice de pierdere a stabilității echilibrului clastic, eforturile secționale și deplasările în teoria de ordinul II, deplasări și eforturi la grinzi pe mediu elastic, precum și ordonatele liniilor de influență la astfel de grinzi.
- Partea a patra se referă la sistemele de bare, atenția fiind concentrată asupra sistemelor planare, asupra rețelelor alcătuite din grinzi drepte și asupra rețelelor alcătuite din grinzi circulare.
- În sfârșit, partea a cincea se ocupă cu calculul plăcilor plane și cu calculul plăcilor curbe. În cadrul acestei părți este dată o mare dezvoltare calculului în domeniul plastic al plăcilor plane din beton armat, care prezintă o mare importanță din punct de vedere economic și constructiv.
- Toate problemele tratate sunt însoțite de exemple ilustrative de calcul.
- Este evident că cele 26 de programe de calcul automat conținute de acest volum nu epuizează problemele de Rezistența materialelor. Pe lingă utilitatea lor intrinsecă, ele au rolul de a constitui un imbold major în direcția introducerii și dezvoltării programării automate în calculele de rezistență pe care le au de efectuat nu numai studenții facultăților tehnice, dar și inginerii de diferite specialități.
- În legătură cu aceasta se subliniază că multe dintre cele 26 de programe de calcul își au originea în studii elaborate de autori în cadrul activității lor de integrare a învățământului superior cu cercetarea științifică și producția.
- În ansamblu, lucrarea este destinată elaboratorilor de proiecte pentru Structurile de rezistență ale construcțiilor, precum și studenților facultăților de construcții.
Observații
- Programele elaborate pot fi rulate nu numai pe microcalculatoare Felix M-18 și M-118, dar și pe orice alte microcalculatoare care folosesc limbajul de programare BASIC. Eventuale modificări pot apărea numai dacă acest limbaj prezintă variante de exprimare specifice microcalculatoarelor utilizate.
- Numărul de organigrame prezentate este intenționat mai mic decât cel al programelor de calcul nu numai pentru micșorarea volumului lucrării, ci în primul rând pentru a constitui exemple semnificative privind modul în care acestea pot fi construite și pentru a stimula, totodată, pe utilizatorii care doresc să-și însușească tehnica programării, de a reconstrui organigramele lipsă pe baza programelor de calcul respective.
Mulțumiri: Dănuț Vornicu
Imagini:
Fișiere diverse: