Nota autorilor (Vol 1 și Vol 2 - 1981):
Echipamentele periferice clasice au cunoscut o serie de perfecționări importante, realizate, în principal, prin implementarea unor soluții tehnice și tehnologice noi și prin miniaturizarea și integrarea circuitelor electronice. Au apărut de asemenea echipamente noi care îmbunătățesc performanțele și asigură o flexibilitate mai mare a dialogului om mașină.
Lucrarea își propune să prezinte cât mai complet toate echipamentele periferice cu funcții tradiționale precum și o serie de echipamente recent apărute, insistând asupra principiilor de realizare și a soluțiilor adoptate.
Abordarea multidisciplinară reflectă specificul echipamentelor periferice a căror proiectare, fabricație și exploatare reclamă concursul unor specialiști din domenii atât de diverse: electronică, automatică, calculatoare, mecanică fină, electrotehnică, tehnologia construcțiilor de mașini, etc.
În elaborarea lucrării s-au avut în vedere 3 categorii de cititori care abordează echipamentele periferice din unghiuri diferite: utilizatorii echipamentelor periferice și ai sistemelor de calcul; personalul de operare, întreținere, depanare și proiectanții de echipamente periferice.
Corespunzător, problemele specifice fiecărui echipament sunt tratate în trei secțiuni: prezentare generală, definirea performanțelor, clasificare și prezentarea tipurilor existente (secțiunea A), soluții constructive specifice subansamblelor principale ale echipamentului (secțiunea B), și considerente de exploatare, de alegere și tendințe (secțiunea C), Se realizează astfel o prezentare completă atât de suprafață cât și în profunzime a fiecărui echipament, facilitându-se totodată accesul diferiților cititori la informațiile dorite.
Lucrarea se adresează proiectanților de echipamente periferice, inginerilor de sistem din centrele de calcul, cadrelor de specialitate cu pregătire superioară sau medie din domeniul prelucrării datelor, studenților din învățământul superior cu profilele electronică, calculatoare, mecanică fină, T.C.M., electrotehnică etc.
Nota autorilor (Vol 1):
DIN CUPRINSUL VOLUMULUI 1: • Sisteme de intrare/ieșire • Caracteristici generale ale E.P. • Fiabilitate, mentenabilitate • Criterii de alegere a E.P. • Discuri magnetice • Benzi magnetice.
Nota autorilor (Vol 2):
DIN CUPRINSUL VOLUMULUI 2 : • Echipamente de imprimare • Cititoare/perforatoare de bandă și de cartele • Echipamente de vizualizare • Echipamente de trasare grafică (plottere) • Echipamente speciale: cititoare de documente, echipamente pentru mesaje vorbite, memorii pe bule magnetice.
Nota autorilor (Vol 3 - 1986):
Cartea aparține unui ciclu „Echipamente periferice" din care, în anii trecuți, au apărut două volume tratând: 1) Transferuri de date, discuri magnetice, benzi magnetice; 2) Imprimante, cititoare, perforatoare, echipamente de vizualizare, de trasare, speciale.
Actualul volum. cuprinde 4 părți oarecum independente:
O sinteză succintă asupra stadiului actual al caracteristicilor, performanțelor și aplicațiilor echipamentelor periferice tipizate (benzi, discuri, imprimante, etc.) fabricate în țară și în lume.
Un compendiu privind videoterminalele fabricate de IEPER, orientat spre facilitățile de utilizare/conectare.
Un studiu amănunțit al conectării locale - cu proiectarea adaptoarelor - și cuplarea la distanță a terminalelor.
Exemple caracteristice de stații periferice specializate, care - în esență - constituie dispozitive tehnologice ce execută funcțiuni de echipament periferic, sub coordonarea unui calculator la care sunt conectate.
Este elaborat de specialiști din domeniile service-ului, fabricării, cercetării-proiectării echipamentelor periferice.
Mulțumiri: Dănuț Vornicu
Imagini:
Fișiere diverse: